Δογαντζή Γεωργία
Δογαντζή Γεωργία

Δογαντζή Γεωργία

Οκτώβριος 2002

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958 από Λάκωνες γονείς. Σπούδασε κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Παν-μίου Αθηνών. Από το 1990 διδάσκει ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση. Σπούδασε φωνητική στο Εθνικό Ωδείο Καλλιθέας.

Γνωρίζει την Αγγλική Γλώσσα. Το 1988 εκδίδει με τη βοήθεια του μεγάλου μας ποιητή και σεβαστού της δασκάλου Νικηφ. Βρεττάκου την ποιητική συλλογή «Ελεύθερη EleytheriFoni01φωνή» για την οποία ο ποιητής έγραψε: «Αγαπητή μου Γεωργία Δογαντζή,έχεις μία ευλιγισία στο στίχο σου και γίνεται φανερή η αλήθεια αυτού που λες. Αυτός ο εαυτός σου,η έννοια του εαυτού σου είναι βέβαιο πως θα πει, έχει να πει πολύ περισσότερα  με την άσκηση και την αυτοσυγκέντρωση. Το ότι η ποίηση είναι το δυσκολότερο είδος δημιουργίας, φαίνεται να το γνωρίζεις καλά.» Νικηφ. Βρεττάκος.
Ο ποιητής και κριτικός Δημήτριος Καραμβάλης γράφει για την ποιτική Συλλογή της στο Λογοτεχνικό περιοδικό « Νέα  Αριάδνη»(τευχ. 33 Ιαν.- Μάρτ. 2002). «Η ελεύθερη φωνή»  της ποιήτριας και φιλολόγου  Γ. Δογαντζή περιλαμβάνει ποιήματα πολύ αξιόλογα, που διακρίνονται για τον ευσύνοπτο,περιεκτικό τρόπο και τόνο γραφής, την ευαισθησία και τον πόνο ψυχής που περικλείουν, ενώ ταυτόχρονα ενδιαφέρουσες είναι και οι απόψεις και θέσεις της για τις ανθρώπινες σχέσεις.  Αρκετά από τα ποιήματά της είναι δίστιχα και τρίστιχα και τα περισσότερα είναι γραμμένα υπό μορφή διαλόγου,σε δεύτερο ενικό πρόσωπο, που αρκετές φορές απευθύνεται στην ίδια προσωπικά. Ποίηση αξιώσεων:
Όμως εγώ δεν μπορώ να προδώσω τον εαυτό μου/Αν όχι για τίποτε άλλο/ γιατί μόνο αυτός με νοιάστηκε/ όταν οι άλλοι μ΄αρνηθήκατε/
Το βιβλίο της βρίσκεται σε πολλές βιβλιοθήκες της χώρας, έχει πάρει μέρος σε εκθέσεις βιβλίου, επίσης έχει παρουσιαστεί από ραδιοφωνικό σταθμό. Ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε Πειραϊκή εφημερίδα
Είναι μέλος της Π.Ε. Φιλολόγων, Πανελλήνιας Ένωση Λογοτεχνών, Πνευματικής Εστίας Σπάρτης,Φιλολογικής Στέγης Πειραιά. Είναι Μέλος επίσης της Action Aid, και ανάδοχος παιδιού στην Ινδία της γλυκειάς Meena Kumari Sharma.Όνειρό της να δουλέψει για τους γιατρούς χωρίς σύνορα.